Den mystiska Ullern

Populärt hållen artikel om det skojiga lilla djuret som eventuellt lever vid Flasabäcken

Uller

NÄR LINNÈ BESKREV ULLERN i sitt verk Systema Naturae Flasae, quidquid id est, 1771 (sv. övers. 1829 "Systematisk beskrifning af naturen kring Flása-becken, hvad nu det kan hvara") placerade han den bland mårddjuren, även om det var med viss tvekan, såsom var fallet med de flesta artklassificeringar i detta verk. Linné i det här fallet är den store naturvetarens illegitime son Gunnar von Linné (1733-1773), avlad under den store Linnés Lappländska resa 1732, då denne inventerade Norrlands flora och enligt den muntliga traditionen spelade en hel del golf. G. von Linnés livsverk var just denna inventering av djur- och växtlivet kring Flasabäcken. Här finner vi inte bara den första beskrivningen av djuret, utan också den enda illustration vi har av ullern.

Vid denna tid var ullern allmän i Norra Norrlands kustnära, mindre vattendrag. Den levde enligt Linné på daggmask och uppblött knäckebröd (som han själv matade djuren med) och utmärkte sig genom sitt säreget alldagliga utseende och sin starka doft, som ska ha påmint om lukten från författarens brors byxor. Mer får vi inte veta av Gunnar von Linné om Ullern.

Nästa gång djuret dyker upp i historieskrivningen är i dekorationsmålaren Peder Quists opublicerade memoarer (Dekorationsmålare Peder Quists opublicerade memoarer, 1852). Denne skriver om sin barndoms lekkamrat "Dän lille ullerten Jörgen, som jick med mäj vart jag jick, när jag drog han i ett snöre om halsen". Denne "ullert" torde vara ett djur av samma sort som det av Linné beskrivna. Det starkaste beviset för detta är Quists beskrivning av djurets lukt: "Jörgen [...] löktade som bror mins byxer, män han var mäj en godh kamrat ickedästomindre".

Sedan kallnar spåret efter ullern. Under 1900-talet har rykten med jämna mellanrum florerat om att ullern har varit synlig på olika platser i Norrland, men vid närmare granskning har det alltid visat sig vara andra djur, t.ex. utter, ekorre eller gråsäl. Den senast rapporterade observationen rörde ett möjligt ullerpar i Flasabäcken i början av våren 2003. Detta har varken kunnat bekräftas eller dementeras då det inte gått att uppbringa någon expert som ids släpa sig dit.

DJUR & NATUR - Då Flasabäcken befinner sig i naturen faller det sig naturligt att en hemsida om Flasa innehåller artiklar om företeelser i naturen. Djur lever ju t.ex. ofta i naturen. Vår förhoppning är att vi i framtiden ska kunna läsa en hel del om just djuren kring bäcken. Eller kanske även i bäcken? Fiskar är ju som bekant också djur.