Länkar

Intressanta webbresurser som handlar om Flasabäcken ur olika aspekter

ANDRA SIDOR - Den ursprungliga tanken bakom Flasaportalen var ju att samla alla resurser på internet som på något sätt har anknytning till Flasabäcken. I denna anda presenterar vi här en länksamling. Tyvärr har många webbresurser i vår ursprungliga lista försvunnit. Kanske i konkurrens med Portalen?

Kalix Skoterklubb - OBS! Död länk!

Klubben skall ha ära av att ha ombesörjt restaureringen av Bron över Flasabäcken. Detta projekt omnämns faktiskt flera gånger på deras hemsida. Tyvärr inte särskilt utbroderat. Man hade kanske kunnat önska sig några bilder av typen före - efter? Kanske en liten historik över denna arkitektoniska pärla? Vem byggde bron? Har där funnits andra broar? Hur hårt trafikerad är den? Finns det anekdotiskt material knutet till bron? Hur har den lokala folktron fått näring av denna suggestiva plats? Alla mycket intressanta spörsmål som alltså INTE berörs på Skoterklubbens hemsida. Uppdatering 2010: Under hösten 2009 renoverades bron på ett mer omfattande sätt. Den här gången med omfattande bilddokumentation.

Kalix byar - OBS! Död länk!

På den intressanta resursen Kalix byar (tidigare Infobank Kalix) kan man hitta ansatser till ett mycket intressant dokumentationsprojekt kring Flasabäckens historia. Tyvärr verkar projektet inte ha kommit längre än till att skriva om de kvarnar och sågar som legat vid Flasabäcken alltsedan 1500-talet. Det skulle vara trevligt att se en fortsättning på detta projekt. Orsakerna till att det inte kommit längre är säkert flera. Finansieringen kan vara en sådan, men det kan också tänkas att olika grupper övat påtryckningar för att stoppa projektet. Det kan man faktiskt tänka sig, i alla fall i teorin.

Flasanytt - OBS! Inte död, men ganska illa däran

I ärlighetens och öppenhetens namn känner vi oss tvingade att påminna er om existensen av ytterligare en hemsida som handlar om Flasabäcken. Den är än så länge mager till innehållet och oroväckande tendentiös. Flasanytt är en s.k. blogg, eller en webblogg. Det betyder i vardagligt tal en dåligt redigerad sida, fylld av osammanhängande textsnuttar om allehanda meningslösheter, gärna nära relaterat till upphovsmannen/-kvinnan. Språket på Flasanytt är svenska på mellanstadienivå. Sidan kan således inte rekommenderas. Länken tillhandahålls i upplysningssyfte.

Bävrar i NSD - OBS! Död länk!

På Norrländska Socialdemokratens hemsida hittar vi en intressant artikel som handlar om den relativt nyetablerade bäverkolonin i Flasabäcken. Tyvärr nämns ingenting i artikeln om de ullrar som bävrarna befaras ha konkurrerat ut. Men så ser det alltför ofta ut i våra svenska media: där har fiktionen bara en plats när någon kan tjäna pengar på den. Påtagliga, konkreta, observerbara och svenska bävrar skriver man gärna om, men den mer exotiska och betydligt mindre påtagliga, egentligen högst imaginära ullern, får nog snällt vänta på sina braskande löpsedlar tills den omtalas i någon dokusåpa.

Föreningen Myggjagarna - OBS! Död länk!

Fram till helt nyligen (=kring millennieskiftet) hade Föreningen Myggjagarna en hemsida som inkluderade en del halvintressant material om Flasa. Projektet lades emellertid ned när föreningen upplöstes i samband med det första medlemsmötet efter återbildandet hösten 2001. Föreningen var ju som bekant mycket livaktig under 80-talet, men förde sedan en tynande tillvaro under en lång rad av år. Den djupa schism som uppstod mellan de fyra starkt polariserade medlemsgrupperna gör att utsikterna till ännu en återförening förefaller små. Föreningen bestod vid tillfället av Bruno Brynja, Martin Hudsamlare, Ragnar Skadskjuten och Soffy Treström. Förhoppningsvis kan någon av dessa ta upp föreningens fallna mantel och återställa hemsidan, som, måhända kanske inte i stort, men åtminstone i delar var läsvärd, eller åtminstone något så när begriplig.

Den glömda bäcken - OBS! Död länk!

En artikel från kalix.se med en del information om den riktiga Flasabäcken.

Farbror Bräk's Super 8-sidor - OBS! Död länk!

Den som tycker att informationen om icke-Flasarelaterad smalfilm är lite väl tunn på Portalen rekommenderas att besöka Petter Quists närmast antika men mycket stiliga informationssida. Den behandlar ämnet icke-flasarelaterad smalfilm på super 8.